Zo’n 16 maanden geleden begon ik mijn eigen horecazaak. Het waren stressvolle weken, veel huilen en veel moederloze gedachtes waar ik in hemelsnaam aan begonnen was. Het opstarten was echt een hele klus, maar het was bij nader inzien alle stress waard. Nu een maandje was ik al helemaal opgestart, ingewerkt en was ik alles al gewend. Het runnen van een eigen horecazaak kost veel tijd waardoor je een groot deel van je vrije tijd opgeeft. Bijna al je vrije tijd misschien wel… Maar je moet er wat voor over hebben. Graag neem ik jullie mee in mijn avontuur en vertel ik wat meer over de opstart. Daarbij hoop ik je te inspireren en heb ik wat tips!

De opstart

Om een eigen zaak te beginnen, moet je natuurlijk ingeschreven staan bij de kamer van koophandel. Dit was een makkie. Ik was binnen een uurtje weer weg en toen voelde het pas echt allemaal ontzettend officieel. Er viel tegelijkertijd een last van mijn schouders, omdat ik het gevoel kreeg dat ik nu geen keus meer had en niet meer kon opgeven. Niet dat ik dat wilde, maar toch uit angst denk je er wel eens aan. Nadat ik ingeschreven stond, kon ik beginnen aan het echte werk. Het pand stond al vast en was al geregeld. Nu kreeg ik zin in het inrichten, onderzoek doen naar meubilair en keuzes maken qua behang, verf en vloeren.

Horecavloeren

Bij het runnen van een horecazaak ben je natuurlijk alert op horecavloeren. Je knalt niet zomaar een houten mooie vloer in je zaak, in ieder geval niet bij de keuken. Binnen de horeca is een sfeervolle vloer nou eenmaal belangrijk, dus het moet er mooi en verzorgd uitzien. Ook moet het bij je idee en je concept passen. Het assortiment van horecavloeren is ook een stuk breder dan je misschien van tevoren zou denken. Met horecavloeren voor bij het eetgedeelte kan je kiezen uit houten vloeren, lamelparket, Multi planken, ga zo maar door. Wel zal ik bij een speciale aanbieder langs gaan zodat je weet dat de kwaliteit van de vloer goed is en dat hij vochtbestendig is. 

Advies

Ik merk aan mezelf dat ik ontzettend veel advies heb gevraagd aan mijn omgeving. Een vriendin van mijn man heeft ook een eigen zaak en ik was ontzettend benieuwd hoe zijn start gegaan was. Nadat de vloer en de muren aangepakt waren, heb ik door middel van tips meubilair aangeschaft. Ik voelde me nadat ik advies had gevraagd, prettiger bij de keuzes die ik maakte. Ik voelde me er veiliger bij. Vraag daarom altijd advies, aan wie dan ook!