Dialyse: wat is het en hoe werkt het?
Dialyse is een medische behandeling die wordt gebruikt bij patiënten met nierfalen. Bij nierfalen zijn de nieren niet meer in staat om afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen. Dialyse vervangt de functie van de nieren door het bloed buiten het lichaam te filteren en afvalstoffen en overtollig vocht te verwijderen. In dit artikel bespreken we wat dialyse is en hoe het werkt.
Wat is dialyse?
Dialyse is een behandeling die wordt gebruikt bij patiënten met nierfalen. Bij nierfalen werken de nieren niet meer goed en kunnen ze niet meer alle afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam verwijderen. Dialyse vervangt de functie van de nieren door het bloed te filteren en afvalstoffen en overtollig vocht te verwijderen.
Als je interesse hebt in zelfdiagnostiek, bekijk dan de onderstaande links:
Met nitril handschoenen ga je altijd hygiënisch te werk!
Benieuwd of je voldoende vitamine d binnenkrijgt? Doe de vitamine d zelftest!
Tijgerbalsem is mede goed voor het verlichten van hoofdpijn, een verstopte neus of vermoeide spieren en gewrichten.
Hemodialyse
Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gefilterd. De patiënt wordt aangesloten op een dialysemachine via een shunt of een katheter. Het bloed stroomt door een speciale filter in de dialysemachine, die afvalstoffen en overtollig vocht verwijdert. Het gezuiverde bloed wordt teruggeleid naar het lichaam.
Peritoneale dialyse
Bij peritoneale dialyse wordt de buikholte gebruikt als filter. Een speciale vloeistof wordt via een katheter in de buikholte gebracht. De vloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op uit het bloed dat via de buikvliezen in de vloeistof terecht komt. De vloeistof wordt na enkele uren weer uit de buikholte verwijderd.
Beide methoden van dialyse vereisen regelmatige behandeling. Hemodialyse wordt meestal drie keer per week uitgevoerd en duurt enkele uren per sessie. Peritoneale dialyse kan thuis worden uitgevoerd en wordt meestal meerdere keren per dag uitgevoerd.