Het kan natuurlijk gebeuren dat je al weet over een strafbaar feit wat je hebt gepleegd, is het dan wel zinvol om een vog aanvraag te doen? Je kunt op voorhand niet zeggen of je de verklaring wel of niet krijgt, het is namelijk maatwerk bij de dienst Justis. Heeft het feit dat je hebt gepleegd niets te maken met de functie die je uit wilt oefenen, is er kans dat je alsnog de verklaring krijgt. Ook het tijdstip wanneer je het strafbare feit hebt gepleegd is bepalend voor het wel of niet krijgen van de verklaring.

Tijd van terugkijken

Bij een vog aanvraag is de terugkijktijd belangrijk, deze kan mogelijk bepalen of je wel of niet de verklaring krijgt. Normaal gesproken wordt er vier jaar terug gekeken, de dienst Justis kan maar vier jaar terugkijken. Uitzondering is een zedendelict waarbij er niet gekeken wordt naar een aantal jaar, dan is de tijd van terugkijken onbeperkt. Ben je tot 23 jaar dan is die tijd maar twee jaar, dit om je toekomst niet in de weg te staan. Op deze manier zijn er ook een aantal beroepen waar de tijd vijf jaar is afhankelijk van de functie die je uit wilt oefenen.

vog aanvraag

Meestal een VOG

Heb je nooit een strafbaar feit gepleegd dan hoef je geen zorgen te hebben bij een vog aanvragen, in de meeste gevallen zal je aanvraag goedgekeurd worden door de dienst Justis. Ook als je een lichte overtreding hebt begaan is dit geen probleem, een boete voor te hard rijden bijvoorbeeld. Bij het plegen van een misdrijf heb je een strafblad, bij het plegen van een kleine overtreding niet.