De coronatijd doet niet alleen veel met de mens, maar ook met de natuur. Waar we onze thuiswerkplek hebben ingericht, vrienden op anderhalve meter afstand houden en leuke uitjes op pauze hebben gezet, laat zo ook de natuur hiervan de gevolgen zien. Hoewel wij mensen niet zo gelukkig worden van deze tijd, lijkt de natuur dat wel te doen. Er verschijnen dolfijnen in Italiaanse steden en in dichtbevolkte Aziatische steden kunnen inwoners eindelijk weer een blauwe lucht zien nadat de smog is weggetrokken. Zelf vind ik dit enorm indrukwekkend omdat het maar weer laat zien dat het dagelijkse leven van de meeste mensen echt een grote impact heeft op de natuur. Daarom laat ik je in deze blog een aantal dingen zien die jij kunt doen om deze stroom van duurzaamheid verder voort te zetten.

 

Afval scheiden

Het eerste wat je kunt doen is je afval scheiden. Iedereen kan afval scheiden, je hoeft er geen extra kosten voor te maken en het is super eenvoudig. Afval is echt een wereldwijd probleem wat voor veel narigheid zorgt. Zorg dus dat je in huis drie soorten prullenbakken hebt staan. Een voor gft-afval, een voor plastic afval en een voor restafval. Naast de producten die in deze bakken horen kun je ook glas, papier en batterijen scheiden. Zorg er natuurlijk voor dat je dit in de juiste bak gooit. Van de meeste producten is het wel duidelijk in welke bak het hoort, maar soms is dit niet altijd vanzelfsprekend. Wat doe je bijvoorbeeld met sigaretten, volle stofzuigerzakken en kattenbakkorrels? Online vind je handige overzichten hierbij.

 

Milieubewust in huis

Naast afval scheiden zijn er nog meer manieren waarmee jij kunt bijdragen aan een duurzame samenleving. Douche bijvoorbeeld minder lang, was op een lagere temperatuur en hang deze buiten te drogen bij mooi weer. Je kunt natuurlijk ook altijd de verwarming wat lager zetten en een dikke trui en warme sokken aantrekken. Verder is het natuurlijk zonde als je lichten aan laat staan, waar je ook het gordijn open kunt zetten voor wat daglicht.

 

Duurzame mode

Ook jouw kleding kun je verduurzamen. Koop bijvoorbeeld tweedehands kleding en breng jouw oude kleding naar een kringloopwinkel. Maak je eigen korte broeken van versleten spijkerbroeken of ga voor een duurzaam merk, zoals Veja. Met Veja dames schoenen draag je sneakers die op een milieuvriendelijke manier en Fairtrade gemaakt zijn. Ze bestaan uit biologisch katoen en natuurlijk gelooid leer. Voor ieder paar sneakers zijn drie plastic flessen gerecycled. Volledig ecologisch en daarmee de leukste en groenste sneakers.