Narcisme testen zijn bruikbare middelen om wat hulp te zoeken bij het vaststellen van narcisme bij jezelf of een ander. Hier zijn vier korte tips die je kunnen helpen.

1 –  Wees eerlijk. Deze tip klinkt heel simpel, maar is lastig om uit te voeren. Probeer tijdens het invullen van een test zo eerlijk mogelijk te zijn; laat je eigen ervaring je niet vooroordelen. Probeer feiten en fictie te scheiden om een zo eerlijk mogelijk beeld te laten zien. Als je dit niet doet krijg je niet het daadwerkelijke resultaat maar het resultaat dat je graag zou zien. Dat is natuurlijk fijn, maar niet heel nuttig. 

2 –  Vul de vragen zorgvuldig in. Het is belangrijk om te bedenken dat de persoon waarvan je denkt dat hij of zij een narcist is, een narcist kan zijn zonder alle symptonen te hebben. Als hij of zij dus één of twee symptonen niet heeft, vul dat dan ook in. Iedereen is anders en niet iedereen is op hetzelfde niveau narcistisch.

3 – Lees de tips goed. Zodra je een narcistische diagnose hebt gesteld, is het belangrijk daar op de juiste wijze mee om te gaan. Lees wat je wel en niet moet doen en hoe je er het beste mee om kan gaan.

4 – Neem het met een korrel zout. Een test is natuurlijk niet meer dan vragen. Echt situaties zijn erg ingewikkeld en moeilijk en kunnen onmogelijk samengevat worden door een paar toets vragen. Het is natuurlijk wel een goede indicator, maar het zou geen definitieve doorslag moeten geven.