Personeel zonder heftruck opleiding zorgen voor een verhoogt risico in de productie op de werkvloer. Heftrucks lijken misschien standaard onderdeel geworden van onze samenleving in de dagelijkse productie processen, dat betekent echter niet dat het veilig en correct bedienen eraf voor iedereen is weggelegd. Praktisch iedereen die buiten de deur werkt op bouwplaatsen of terreinen is verplicht VSA te hebben in verband met veiligheid. Zo kan ook een heftruckcertificaat een vereiste zijn als je op een klus wordt uitgezonden.

Werkvloer

Zit iemand altijd op een vaste plek bijvoorbeeld in een magazijn, dan draagt de werkgever de verantwoordelijkheid om goed opgeleid personeel onder zich te hebben. Om ernstige ongevallen te voorkomen die elk jaar in het hele land plaatsvinden, zou iedere heftruckbestuurder verplicht moeten zijn om een heftruck certificering te voltooien. Werkgevers die willen voldoen aan de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften, zijn verplicht alleen opgeleide werknemers en zzp’ers in te huren.

Een heftruck opleiding heeft een positieve invloed op het personeelsbestand

Schade, letsel en ziekte zijn niet alleen slecht voor het bedrijfsleven, ze hebben ook een nadelig effect op het algehele personeelsbestand. Veiligheidstraining en het leren omgaan met zwaar materieel is een van de beste investeringen van een bedrijf. Er is niets ergers dan dat je een werknemer hoort zeggen: “Er is een ongeluk gebeurd.” Een nachtmerrie voor iedere werkgever, die waarschijnlijk direct denkt: Is iedereen in orde? Wat is de schade en hoeveel gaat dit kosten?

Veiligheid

In een oogwenk kan het gebeurt zijn, met een schadepost van duizenden Euro’s. Daarom is het verstandiger om tijd en geld te besteden aan het personeel, zodat ze bekwaam en goed opgeleid een heftruck kunnen besturen. Een heftruck opleiding zorgt indirect voor lagere onderhoudskosten. Een reparatie van een vorkheftruck kan behoorlijk prijzig zijn. Bestuurders die een gedegen opleiding hebben genoten, hebben minder kans om de productielijn of vorkheftruck uitrusting te beschadigen. Een heftruck opleiding zorgt voor meer zelfvertrouwen en betrokkenheid van de werknemer bij zijn werk.