Steeds meer mensen werken tegenwoordig op kantoor achter een computer. Maar alhoewel op deze manier werken comfortabel is, zijn er ook heel veel mensen die liever fysiek werk verrichten en met hun handen bezig zijn. Wanneer je dit graag doet dan is in de bouw werken als vakman misschien een goed idee. Er is een misconceptie dat voor in de bouw werken een minder goede opleiding nodig is en dat je ook een lager salaris zult hebben dan voor een kantoorbaan. Maar dit is absoluut niet waar. Het is heel goed mogelijk om in de bouw te werken, fantastisch te verdienen en creatief en fysiek werk te doen. In dit artikel bespreken we hoe het is om te werken in de bouw.

Techniek ontwikkelen

Werken in de bouw is vakmanschap. Wanneer je in de bouw werkt is het dus ontzettend belangrijk om goede techniek te leren, dit gebeurt vaak over jaren ervaring opdoen. Wanneer je in de bouw werkt, zul je met vele verschillende gereedschappen en machines leren werken. Maar weten hoe je deze machines gebruikt betekent niet dat je er een meester in bent. Dit duurt vaak jaren. Zelfs met gereedschap zo simpel als bijvoorbeeld een schep zul je zien dat iemand in de bouw die dertig jaar ervaring heeft extreem effectief kan omgaan met dit gereedschap.

Veiligheid

Wanneer je in bouw werkt zul je veel fysiek werk verrichten terwijl je ook met gevaarlijke machines werkt. Veiligheid is misschien wel het belangrijkste element van werken in de bouw. Een ongeluk kan serieuze gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om je altijd aan de veiligheidsvoorschriften te houden van de machines die gebruikt en de bouwomgeving in het algemeen. Je zult in de bouw natuurlijk ook vaak op hoogte werken bijvoorbeeld met een hoogwerker. Het is dan ook handig als je geen last hebt van hoogtevrees.

De veiligheid tijdens werken in de bouw is niet alleen belangrijk op het gebied van ongelukken voorkomen. Bij fysiek zwaar werk is het ook belangrijk dat je juiste technieken gebruikt om blessures te voorkomen. Als je bijvoorbeeld geen goede techniek gebruikt bij tillen dan zul je al snel problemen krijgen met je rug. Het is belangrijk dat je vanuit je benen tilt. Je wilt niet een aan het einde van je carrière in de bouw permanent rugproblemen of andere fysieke problemen hebben.